Bekendelser fra en mor

20130719-232914.jpg

Jeg er faldet i. Rigtig hårdt endda. Min afhængighed er tilbage for fuld skrue og jeg har simpelthen så dårlig samvigttighed.

Kan I huske at jeg skrev det her indlæg om at holde fri fra sin Iphone? Jeg var faktisk blevet rigtig god til det. Men så kom ferien og krudtuglen var hjemme hele dagen. Så var det pludselig ok at kigge en lille smule. Men som I ved – mere vil have mere. Og det kan jeg altså ikke styre. Så nu skal det være slut (igen).

Har du samme problem som mig? Så får du her er 8 gode råd som kan hjælpe dig til frigørelse fra din smartphone (de stammer fra denne artikel).

1. Vær bevidst om, at det er dit ansvar som forælder at være det gode eksempel. Hvis du viser børnene, at det er okay at sidde med en smartphone, tablet eller computer i tide og utide, så er det svært at brokke sig over, at de også gerne vil gøre det.

2. Læg en fælles strategi i familien for, hvordan I gerne vil omgås jeres gadgets. Hvordan vil I gerne have, at kulturen er i familien? Og stemmer den overens med, hvordan den rent faktisk er? Børn helt ned til to-tre år kan godt ytre sig – de kan sagtens sige, hvis de synes, far taler for meget i telefon.

3. Sæt telefonen på lydløs, indtil børnene er kommet i seng, så den ikke forstyrrer den sparsomme tid, de fleste forældre har med deres børn på almindelige hverdage.

4. Hvis det ikke er muligt, så lav en regel for dig selv om, at du ikke tager telefonen eller besvarer sms’er midt i, at du taler eller leger med dit barn. Gør det, I er i gang med, færdigt, så barnet ikke føler sig nedprioriteret. De fleste samtaler eller beskeder kan godt vente fem minutter eller en halv time.

5. Indfør gadget-fri dage i familien. For eksempel hver tirsdag og torsdag.

6. Lad være med at have telefonen på dig hele tiden. Lad den blive hjemme, når I er på legeplads, går tur i skoven eller laver noget andet sammen som familie. Så bliver du ikke draget af den – ofte er det lidt for nemt lige at fiske den op af lommen, hvis det bliver kedeligt at stå og skubbe en gynge. Men børnene bemærker straks, at din opmærksomhed er væk.

7. Hvis du i bund og grund synes, det er dødssygt at gå på legeplads, så find på noget andet at gøre sammen med dine børn. Chancen for en succesfuld dag med udbytterigt samvær stiger, hvis både børn og voksne har det skægt.

8. Sænk paraderne, og engagér dig, når du er sammen med dit barn. Bare 10 minutters ægte nærvær kan betyde alverden for dit barns selvfølelse.

3, 4, 5 og 6 skal helt sikkert indføres hjemme hos os. Og har du brug for lidt motivation kan jeg anbefale denne artikel.

Nøj jeg følte mig som en dårlig mor da jeg læste den. Krudtuglen skal i hvert fald ikke føle at hun er mindre interessant end en dum telefon.

(Visited 2 times, 1 visits today)

9 Comments

 • Reply Tina 18. oktober 2013 at 13:13

  Åh jeg har et indlæg i støbeskeen mm samme problematik, kender det nemlig også alt for godt.

 • Reply Henriette Lund 18. oktober 2013 at 15:20

  Åh Gud hvor jeg kender det.. Er rigtig slem til det, og nu hvor der er gang i min blog, så er det gået helt galt. Der skal lige tjekkes mail, tjekkes dit, tjekkes dat osv. Men engang i mellem lægger jeg telefonen i mit natbord, og så bliver den der. Men det er svært indrømmer jeg gerne! Vores generations forbandelse?
  Forresten er du med i mit indlæg over yndlingsblogs fra i dag på http://www.blueeyedflower.blogspot.com.
  Apropos 😉

  • Reply mariemarolles 22. oktober 2013 at 7:38

   Taaark Henriette:)

 • Reply Cecilie 18. oktober 2013 at 17:27

  Hej
  Hvor er det fedt at du sætter fokus på det!
  Vi har 3 spilledage om ugen og tv efter aftensmaden, når alle er gjort klar til at sove, så kan de se netflix i nattøj, gerne med enten mor eller far, så vi har lidt mere fysisk kontakt sammen.
  Men det er ikke altid vi voksne er lige gode til at begrænse os. Dog har vi begge telefoner på lydløs og kun computer når, børnene har gang i en leg.
  Smartphones og Ipad er efter alle 5 unger er puttet eller til at tage billeder 🙂
  Jeg synes det er vildt fedt at du tager det op og det har fået mig til at tænke på om vores rutiner er ok…

  Mvh Cecilie

  http://blog.fashionmom.dk/

  • Reply mariemarolles 22. oktober 2013 at 7:38

   Dejligt at jeg ikke er den eneste der er nødt til at tænke over det.

   Men det lyder da til at I har nogle gode “regler” der virker..

 • Reply Amanda 19. oktober 2013 at 9:19

  Jeg er nok en af de få (hvis ikke den eneste) i min generation, som endnu ikke har opgraderet til en Smartphone. Det er først for nylig, jeg er begyndt at føle behovet. Ikke fordi jeg som sådan keder mig, men fordi jeg i ny og næ godt kunne bruge Google Maps eller tjekke mails, når man nu alligevel sidder på en bænk med en sovende trold i barnevognen. Men med al den her snak om elektronik og engagement og fokus osv., føler jeg mig næsten helt skyldig over gerne at ville kaste mig på Smartphone vognen. Iøvrigt nogle gode “regler” man kan sætte for sig selv. For mig er den bærbare min værste fjende…

  Da jeg var barn indførte mine forældre TV-billetter på 1/2 time pr. billet. Hver billet havde en værdi på 5 kr eller sådan noget. Efter kl. 18:00 måtte vi se tv “gratis”, men hvis vi ville se TV inden da, måtte vi indløse en billet. Det gjorde, at vi fik rettet op på nogle dårlige vaner relativt hurtigt og opdagede, man sagtens kunne foretage sig andre ting. Bare hvis der skulle være nogen derude med større børn… 🙂

  • Reply mariemarolles 22. oktober 2013 at 7:37

   Tak for det gode råd – det tror jeg da helt sikkert der er nogle der kan bruge:)

 • Reply Ida 21. oktober 2013 at 14:17

  Godt indlæg Marie, jeg synes det er vigtigt at være bevidst om sit forbrug. For hvor kan det bare nemt tage overhånd, at man liiiiige tjekker dit og dat. Vi havde lavet regler inden vi fik skinken, da vi begge arbejder meget med vores ‘devices’ var det bare så rart at være enige om hvornår vi brugte dem og hvornår vi IKKE gør. Og det holder vi fast i selv den dag i dag.

  • Reply mariemarolles 22. oktober 2013 at 7:33

   Jeg tror faktisk også at klare aftaler er vejen frem. Det virker i hvert fald også hos os. Man kan jo være online hele tiden hvis man ikke passer på.

   Hvor er det godt gået at I har fået dem inkorporeret så godt i dagligdagen:)

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.